Möt Vishal Nanda

Från student till entreprenör och investerare

Mitt namn är Vishal Nanda, jag är idag 30 år och entreprenör. Som nittonåring grundade jag tillsammans med mina två vänner företaget ServiceFinder. Nio år senare var vi den största tjänsteförmedlaren i hela Sverige.

Min uppväxt började i ett stökigt Husby tillsammans med min mamma, pappa och mina syskon. Efter några år i Husby och Bagarmossen så flyttade familjen till det lugnare området Länna i Haninge kommun i Stockholm.

Vid tretton års ålder så blev jag – mot min vilja – placerad i en internatskola i Indien. Till slut förstod mina föräldrar att min lycka stod på spel så vid sexton års ålder var mina fötter tillbaka på svensk mark igen. Den tiden var tuff på många sätt men den har tydligt präglat den människa jag är idag.

Det var då som mina lärare och föräldrar förstod att jag hade talang för att bli en affärsman.

Mitt affärsintresse började redan i skolan. Det fanns en återkommande bakdag där det var tänkt att klasserna skulle baka tillsammans med sina familjer och sedan köpa bakverk av varandra. Problemet var att mina föräldrar inte var särskilt bra på att baka, så till slut ledsnade jag - slängde bullarna i soporna och gick istället ut och köpte ett eget litet lager med Snickers! Där hittade där min första riktigt bra affärsverksamhet. Jag sålde snickersen och andra godsaker till mina vänner till det tredubbla priset.

Det var då som mina lärare och föräldrar förstod att jag hade talang för att bli en affärsman.

Under min högskoleutbildning på Kungliga Tekniska Högskolan, 2006, valde jag och mina två vänner Aleksandar Goga och Jeffrey Singh, att utan våra föräldrars vetskap hoppa av en framtid som akademiker och att starta eget.

Varför? Själva idén till vår onlinetjänst kom från de problem som våra nära och kära hade med att jämföra priser och att ta in offerter från tjänsteföretag. Vi var fast beslutade att lösa problemet.

 

grundarnax
Grundare av Servicefinder
jag-en-entreprenor-vishal

Under de kommande två åren så lyckades vi hålla företaget hemligt från våra föräldrar och när vi lämnade våra hem så trodde de att vi var på väg till universitetet som vanligt. Men i själva verket så satte vi oss och jobbade tillsammans i vår första lokal - en källare på Norr Mälarstrand.

Trots att vi egentligen inte hade råd så tog vi varje månad ut en symbolisk summa på tusen kronor vardera i lön för att på något sätt bevisa att vi kunde få företaget att fungera.
Vi lärde oss att hålla hårt i slantarna både privat och när det kom till företaget och efter två år så hade vi hela tolv anställda. Då förstod våra föräldrar hur det låg till och de önskade oss all lycka!

Åren efter växte vi ordentligt och till slut bestämde vi oss för att vi ville attrahera ett större mediehus. Efter flera förhandlingar köpte den svenska mediajätten Bonnier in sig och ytterligare några år senare, under 2011, knackade Blocket- och Aftonbladet-ägaren Schibsted på dörren och köpte ut Bonnier från företaget.

Under dessa nio år har jag varit med om otroligt mycket, både positivt och negativt. Bland ljuspunkterna finns utmärkelser som Årets IT-entreprenör och en femteplats på Veckans Affärers lista över svenska supertalanger.

Pricken över i:et måste vara då min entreprenörsanda uppmärksammades av den indiska presidenten genom en personlig inbjudan till en middag under hans Stockholms-besök för några år sedan!

I början av 2017, efter flera års bra tillväxt i Servicefinder och då äntligen med en stor lönsamhet ville Schibsted utöka sitt ägande i bolaget till 100%. Dom köpte loss alla våra dåvarande aktier och valde att fortsätta expanderingen av bolaget. En konstig känsla att sista dagen lämna kontoret och företaget vi byggt upp tillsammans med alla våra kollegor, men med ett lugn i kroppen att det lever vidare med all duktig personal och starka ägare i botten.

Idag är jag ängelinvesterare genom mitt bolag Vishal Nanda AB och vårt gemensamma bolag Thumbs Up Holding AB. Vi brinner för entreprenörskap och investerar i andra intressanta företag. Vår första investering var i ett oerhört spännande spelföretag som riktar sina tjänster främst mot mellanöstern - Funrock. Den affären blev bland annat omnämnd i Breakit.

Några av våra stora investeringar ligger i fastigheter i tillväxtorter och då främst tillsammans med partners som kan driva projekten på egen hand.

I Mars 2017 klev jag in som aktieägare och styrelsemedlem i det växande bolaget Samtrygg som erbjuder smarta tjänster inom andrahandsuthyrning online. Jag föreläser ofta och gärna om entreprenörskap och delar med mig av alla mina erfarenheter, både bra som dåliga för att stötta andra entreprenörssjälar med samma frågeställningar som jag en gång i tiden haft.

Mina konkreta tips till framgång!

Boka en inspirerande föreläsning med mig, där jag ger mina bästa tips för framgång.